De 78-jarige Dineke Swart heeft al weer een tijdje geleden een levenstestament laten opmaken bij de notaris. In zo’n document leg je bij de notaris vast wat er moet gebeuren met je financiën, je woning enzovoort als je tijdens je leven door ongeluk of ziekte je eigen zaken niet meer regelen kan. Een gesprek met Dineke over het hoe en waarom van zo’n officiële akte.

Tekst en foto: Dirk Goudberg

Hoe kwam je erachter dat er zoiets als een levenstestament bestaat?
“Ik stuitte een jaar geleden op een folder over levenstestamenten, toen ik voor mijn gewone testament bij mijn notaris was.”

Waarom besloot je dat je ook een levenstestament wilde?
“Eigenlijk direct al toen ik het gelezen had. Ik ben namelijk alleenstaand, heb geen kinderen en geen kleinkinderen. En als je ouder wordt kan je van alles gebeuren. Je kunt een beroerte krijgen, dement worden of een ongeluk krijgen. En dan kun je je eigen zaakjes niet meer regelen. Nou heb ik een hele groep om mij heen, die mij zou kunnen helpen: mijn twee zusters, een broer en vier neven. Op zich is dat mooi, maar ik vind dat een onwenselijk situatie. Want die zeven familieleden kunnen, in het geval ik bijvoorbeeld in een coma raak, wel allemaal wat anders willen. En zij zouden misschien ook wel besluiten kunnen treffen die helemáál niet met mijn wensen overeen komen. Ik wilde dan ook dat er één iemand de verantwoordelijkheid over mij krijgt, en dan met name iemand die met wie ik goed kan opschieten en die ik helemaal vertrouw.”

En die heb je gevonden?
“Ja, dat is één van mijn neven, een hele zorgzame veertiger die momenteel ook al veel klusjes bij mij in huis doet en die goed weet hoe ik de dingen geregeld wil hebben. Ik heb dus in mijn levenstestament geregeld dat hij mijn gevolmachtigde is. Als ik in het ziekenhuis terecht kom, kan hij met mijn levenstestament in de hand vragen wat ze met me aan het doen zijn, en zeggen of dat wel of niet conform mijn wensen is.”

Wat staat er in je levenstestament?
“Mijn levenstestament heeft drie onderdelen: financiën, medische zaken en verpleeg- en verzorgingszaken. Op die terreinen heb ik een heleboel dingen bepaald. Bijvoorbeeld dat mijn neef namens mij mijn geldzaken beheert. Zodra ik iets krijg, heeft hij toegang tot mijn rekeningen bij de bank. Verder heb ik bijvoorbeeld aangegeven dat ik niet wens te worden gereanimeerd als ik bijvoorbeeld een hartaanval krijg. En ik heb ook vastgelegd dat ze mij in het geval van een coma niet kunstmatig in leven moeten houden.”

Dat zijn vergaande besluiten die je in je levenstestament hebt laten zetten.
“Ja, nou dat heeft te maken hoe ik denk over ouder worden. Een heleboel mensen verkondigen dat het zo leuk is om oud te worden. Maar (haar ogen schieten nu vuur) het is helemaal niet leuk om oud te worden! Je krijgt allemaal hele vervelende kwalen, waar de medische wereld ook nog eens handenvol geld aan verdient. Ik zou veel liever zien dat dat geld wordt besteed aan bijvoorbeeld de gezondheidszorg in de arme landen.”

Raad jij andere mensen ook aan zo’n akte op te stellen?
“Absoluut, want dat schept zekerheid en duidelijkheid.”

Heb je nog tips voor de mensen die een levenstestament willen laten afsluiten?
“Nou, in de officiële folder over levenstestament van de notaris staat dat je alleen financiële zaken kunt regelen. Maar dat is niet zo. Je kunt ook medische -, verpleegkundige -en verzorgingszaken in de akte vastleggen. En ik zou de mensen op het hart willen drukken één gevolmachtigde aan te wijzen; dan voorkom je ruzie over welke beslissingen er moeten worden genomen.”

Er zijn 44.500 mensen in Nederland die al een levenstestament hebben afgesloten. Denk je dat er nog meer bijkomen?
“Ja, dat weet ik wel zeker want er wordt steeds meer bezuinigd op de zorg en daar worden mensen heel onrustig van. Dus ik verwacht dat nog veel meer ouderen binnenkort een levenstestament gaan opstellen. Zo komen ze niet in een situatie waarin beslissingen over hen worden genomen waar ze het helemaal niet mee eens zijn.”

Wilt u meer weten over een levenstestament, neem contact op met de notaris, hij kan u er veel meer over vertellen. Het afsluiten van een levenstestament kost zo rond de 800 euro.