Al 10 jaar lang maakt de Senioren Werkplaats apparaten om de zelfredzaamheid van ouderen in en om hun huis te bevorderen. Daarbij speelt de computer een niet meer weg te denken rol. De oprichter en coördinator van de Senioren Werkplaats is Freddi Kuipers. Hij vertelt gepassioneerd over de vele apparaten die de Werkplaats al heeft ontwikkeld of nog bezig is te ontwikkelen.

Door: Dirk Goudberg

Op een dinsdagmiddag in het voorjaar van 2015 ben ik op bezoek bij Freddi in zijn computerondersteuning annex computerontwikkel-ruimte op de bovenste verdieping van de Damsterborg, een imposant flatgebouw aan het Damsterdiep. Het uitzicht over de stad is prachtig, maar daar zijn de mensen binnen helemaal niet mee bezig. Een paar jonge enthousiaste computervrijwilligers testen er deze dag door hen zelf ontwikkelde programmaatjes. En twee van de computermensen helpen op dit moment cliënten met vragen over hun meegenomen laptop.

Apparaten
Freddi laat mij trots een heleboel apparaten zien die bijzonder handig zijn voor ouderen (en eigenlijk wel voor mensen van alle leeftijden).
Zo is er een systeem van allemaal lampjes die ’s nachts aangaan als de stroom is uitgevallen en je er langsloopt. Verder is er een medicijnencontrole-programma dat steeds piepjes geeft als het tijd is voor je medicatie. En er is een programma waarbij je als oudere om de zo veel tijd even iets op de tablet aan moeten klikken, zodat een familielid weet dat je nog levend en wel in je woning bent en er niets ergs is gebeurd. Tot slot is er een webcam voor boven de voordeur. Die is verbonden met de laptop of de tablet. Daarop kun je zien wie voor de voordeur staat. Als je het niet vertrouwt, kan de apparatuur een foto van die persoon maken en die sturen naar familie of een bekende. Die kan dan bij gevaar in actie komen door de politie te bellen.

Noodzaak
Freddi is overtuigd van het belang van zijn Werkplaats. “Kijk”, zegt hij bijna een beetje boos, “de overheid doet steeds minder voor ons. Zo moeten we bijvoorbeeld steeds langer thuis blijven wonen omdat er geen geld meer wordt uitgetrokken voor verzorgingstehuizen. We worden dus als ouderen meer op ons zelf teruggeworpen. In het gat van voorzieningen dat de overheid laat vallen probeert de Senioren Werkplaats te springen. En dat doen we dus door handige elektronica te ontwikkelen waardoor ouderen ook langer gezond en veilig thuis kunnen blijven wonen.”

Digitalisering
Nog een reden van bestaan van de Werkplaats is volgens Freddi de opmars van de computer in onze hedendaagse maatschappij. “Je kunt je het dus bijna niet meer veroorloven om niets van computers te weten. Want je hebt hem overal voor nodig: van het invullen van je belastingpapieren tot het regelen van je vakantie en het doen van je geldzaken. Veel ouderen hebben dan ook inmiddels een tablet aangeschaft en ze hebben zich vaak met hulp van vrienden en familie de werking van het apparaat eigen gemaakt. Maar als zij er eens even niet uitkomen, kunnen zij ons mailen. Zij krijgen dan gegarandeerd een reactie terug. Ook kunnen zij op ons computerspreekuur komen, elke woensdagochtend in restaurant La Place in V&D.”

Betaalbaar
Wat betreft de apparaten die de Senioren Werkplaats ontwikkelt, die zijn met name bedoeld voor ouderen met een smalle beurs. “Ik vind het belangrijk dat die groep niet vergeten wordt”, zegt Freddi. “Heel concreet betekent dat dat we ernaar streven om de prijs van onze apparaatjes onder de 50 euro te houden.”

Meer reacties gewenst
Freddi is wat teleurgesteld dat zijn Werkplaats niet altijd veel respons krijgt van de oudere doelgroep voor wie hij zich zo inzet. “We hebben een aparte website en een facebookpagina waarop allemaal praktische informatie staat voor ouderen. Daarop krijgen we zelden tot nooit reactie.
Ik hoop dan ook dat bijvoorbeeld dit artikel eraan bijdraagt dat mensen eens wat meer van zich laten horen.”

Wilt u meer weten over de werkzaamheden van de Senioren Werkplaats, kijk op hun website www.sswg.nl of bel tussen 9.00 – 18.00 uur met Freddi Kuipers, telefoon 06 – 11 470 487.