Zonnetje

Het mag dan geen zomerweer zijn
Er is toch reden voor vreugde
Het zit weliswaar tegen
En het gaat niet altijd goed
Echter is er geen piek zonder een dal

Mocht je in dat dal staan
Geef het dan niet op
Recht je rug en loop maar door
Naar boven
Naar de top

Wanneer de ommekeer aanvangt
Kan zomaar morgen zijn
Dus laat je angsten los
Omarm de zonneschijn

JUL

Oud worden in de praktijk

Dit is de titel van een aanbevelenswaardig boek dat vorig jaar is uitgebracht. Het is geschreven door verouderings-wetenschappers Rudi Westendorp en David van Bodegom. In het boek houden zij een pleidooi voor gezond oud worden door handige aanpassingen in je fysieke omgeving.

Het oefenen met kettlebells is de ideale manier om lichamelijk fit te blijven. Dat zegt sportinstructeur Nico Veenstra. Kettlebells zijn gewichten waar je allemaal bewegingen mee kunt maken waardoor je spierkracht en conditie verbeteren. Een interview met Nico over deze betrekkelijk nieuwe vorm van fitness.

De 78-jarige Dineke Swart heeft al weer een tijdje geleden een levenstestament laten opmaken bij de notaris. In zo’n document leg je bij de notaris vast wat er moet gebeuren met je financiën, je woning enzovoort als je tijdens je leven door ongeluk of ziekte je eigen zaken niet meer regelen kan. Een gesprek met Dineke over het hoe en waarom van zo’n officiële akte.

Al 10 jaar lang maakt de Senioren Werkplaats apparaten om de zelfredzaamheid van ouderen in en om hun huis te bevorderen. Daarbij speelt de computer een niet meer weg te denken rol. De oprichter en coördinator van de Senioren Werkplaats is Freddi Kuipers. Hij vertelt gepassioneerd over de vele apparaten die de Werkplaats al heeft ontwikkeld of nog bezig is te ontwikkelen.

Vrijwilligers van het Humanitas-project Uw Levensverhaal komen al sinds jaar en dag bij ouderen langs om hun levensverhaal vast te leggen. Dat is vaak in boekvorm, maar het kan ook anders. Al meer dan 100 ouderen hebben van deze gratis dienstverlening gebruik gemaakt. Op dit moment is er weer ruimte voor nieuwe deelnemers om hun verhaal te vertellen. Een gesprek met Aafke Glas, vrijwillig coördinator van het project.