Vindt u dat ook?

September. Onze kinderen en kleinkinderen zijn weer aan het werk, naar college of naar school. Niet langer cirkelen de toerbussen rond het centrum om hun lading toeristen te lossen rond de Grote Markt, die nu weer toegankelijk is voor de ingezetenen. Alle winkels zijn weer op normale tijden open, ook de bussen hebben weer hun gangbare dienstregeling. Einde vakantieperiode 2019. De zomer is officieel voorbij. Niet dus voor de senioren. De voorjaarsmaanden april en mei en de herfstmaand september zijn bij uitstek de maanden waarin 65-plussers het in een andere omgeving zoeken. We hoeven niet meer op het huis van de kinderen te passen, die zijn weer terug en we hebben hun verhalen aangehoord, nu is het onze beurt, om voor de winter nog een stedentrip te maken, of zoiets.

September vind ik meer dan januari het begin van een nieuw jaar; we zeggen nieuw seizoen maar het is meer dan dat. September is het begin van een nieuwe tijdcyclus waarin het klimaat van koud via de lente naar het warme hoogtepunt van het jaar beweegt, de zomer. We zien dit nog terug in het onderwijs: het college- en schooljaar begint in september. Vroeger was het de maand waarin de huisvrouwen zich voorbereidden op de winter, die in mijn herinnering meestal veel kouder was dan tegenwoordig. In september werd het huis zo tochtvrij mogelijk gemaakt, kolen voor de kachel en een wintervoorraad aan niet bederfelijk voedsel werd ingeslagen – de aardappels kwamen per jute zak en werden in schuur of kelder bewaard waar ze vaak aan het eind van de winter lagen te rotten. Ik heb het nu over normale september-maanden; in de laatste oorlogsjaren was het weer heel anders. Nu is september de maand waarin alleen nog onze volksvertegenwoordiging Nieuwjaar viert, op de derde dinsdag in september begint het parlementaire jaar, met het uitspreken van de goede voornemens van de regering in de door het staatshoofd voorgelezen Troonrede.

Ook nu maken we in september plannen voor de winter en vaak voor de maanden daarna. Ga ik naar de wintersport of naar een of ander exotisch oord waar het ’s winters lekker warm is? Ga ik een cursus doen? Het aanbod is overweldigend: taalcursussen natuurlijk maar ook allerlei vaardigheden als tekenen, handwerken en knutselen, en op allerlei muziekinstrumenten kun je lekker iets nieuws uitproberen. En zeg nou zelf, een mens is nooit te oud om te leren. Bovenden kom je de deur nog eens uit en ontmoet je ander mensen, ook belangrijk.

En dan is er ook nog het kerstfeest in het vooruitzicht Maar daar wil ik in september nog niet aan denken.

Wat vindt u?

Aletta.