Vindt u dat ook?
Het is al een poosje gangbaar beleid in Nederland: ouderen dienen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Een groot percentage ouderen wil dat zelf ook. Dat constateren de ouderenbonden, met instemming, zie onder anderen de Nieuwsbrief van september van de. PCOB . Iedereen tevreden dus? Nou, niet helemaal. Want het betekent niet dat ouderen tot hun laatste snik in hun uppie in de ondertussen te grote, onderhoudsintensieve en dus kostbare gezinswoning willen blijven zitten waar ze al dertig jaar of langer in wonen. Soms hoor ik ouderen zeggen: dan neem ik toch gewoon een douche beneden. Maar wonen in dat grote huis is een lust maar ook een last: je moet de zaak toch blijven onderhouden; is dat nou zo’n fijne oplossing? Dat blijft een belasting.


De meeste ouderen willen op termijn naar een praktische, gelijkvloerse woning verkassen. Zeg maar gewoon: verhuizen naar een (ouderen)appartement. Die moeten er dan wel zijn. Alom wordt vastgesteld dat het in ons land ontbreekt aan voldoende geschikte ouderenwoningen. De overheid en de woningcorporaties kunnen dus niet achterover leunen onder het motto: van de ouderenhuisvesting zijn we nu af.

Toegegeven, het is niet leuk om als je fit en vrolijk door het leven gaat al na te denken over de tijd dat het allemaal niet meer zo soepel gaat. Toch maar doen. Want als je wat gaat mankeren, en je kunt dat grote huis niet meer aan, dan moet je maar afwachten of je het tijdig prettig kunt regelen: veilig en comfortabel onderdak en de nodige hulp en zorg. Begin daarom op tijd met de voorbereiding, dan houd je het overzicht en verzuip je niet in het geregel en geruim als je snel moet of kan verhuizen. 

Ik neem af en toe een kast onder handen. Dat is altijd spannend en nuttig, ook al hoef je helemaal niet te verhuizen. Tien tegen een dat je iets tegenkomt wat je kwijt was of iets waarvan je niet wist dat je het nog had. Kasten opruimen heeft iets avontuurlijks. Het resultaat is een opgeruimde kast, overtollige spullen naar je kinderen of de kringloop en een tevreden gevoel. En zeg nu niet, zoals ik vaak hoor zeggen als het over opruimen en regelen gaat: Och, dat doen de kinderen wel. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen leven, dat mag je niet afschuiven op de kinderen. Soms geef ik mezelf een klein cadeautje na zo’n opruimklus, iets wat alleen maar leuk is, niet echt nodig.
Als we onze zaken goed in orde hebben houden we tijd over voor andere en leukere dingen. Zoals meer doen aan je hobby, in actie komen voor goede ouderenhuisvesting, ondersteuning van de ouderenbonden en andere organisaties die zich daarvoor inspanning. Is ook leuk werk en je blijft de deur uitgaan en mensen ontmoeten; dat houdt je vitaal.
Overigens, behalve behoefte aan woningen voor ouderen bestaat er ook grote behoefte aan woningen voor starters op de woningmarkt. Als voldoende ouderenwoningen tot stand komen en ouderen dus verhuizen, komen hun gezinswoningen op de markt voor die starters. Voorwaarde is wel dat naast de huisvesting ook de zorg adequaat wordt geregeld, daar ontbreekt het nu nog weleens aan. Dan zijn er twee problemen opgelost.
Wat vindt u?
Aletta.