Vindt u dat ook?

Het kwam te praat met generatiegenoten. Wij kunnen ons misschien ietsje beter de situatie van vluchtelingen voorstellen dan jongere generaties, dacht ik zo. Want wij hebben in de oorlog ook de dreiging meegemaakt, de kans om weggebombardeerd te worden, of plotseling te moeten vluchten voor een overval of een rare streek van de bezetter. Wij kenden het vluchtkoffertje. In mijn ouderlijk huis ging het vluchtkoffertje iedere nacht onder het bed van mijn moeder. Mijn gezelschap keek verbijsterd. Vluchtkoffertje? Waar heb je het over? Toen was ik verbijsterd! Voor mij was het een vanzelfsprekendheid dat iedereen in die laatste oorlogswinter de nodige voorbereidingen had getroffen voor het geval dat. Wat er in dat vluchtkoffertje van mijn moeder zat, ik zou het niet weten. Maar kennelijk was het begrip vluchtkoffertje minder bekend in het Noorden dan in mijn geboortestad Den Haag.

Wij lezen regelmatig over kleine en grotere calamiteiten: een brand, een huis ontploft, mensen staan elkaar naar het leven. Als de politie erbij wordt betrokken is er vaak sprake van een zo ernstige situatie dat omwonenden op stel en sprong vanwege de veiligheid hun huis moeten verlaten, niet wetend wanneer zij weer terug kunnen. Dan moet ik altijd denken aan het vluchtkoffertje van mijn moeder. Zouden deze mensen ook een vluchtkoffertje klaar hebben staan?

Ik ben nooit in de verleiding gekomen om voor mezelf een vluchtkoffertje gereed te maken. Kijk, we leven wel in een heel andere tijd. Als er zich nu een calamiteit voordoet volstaat het je laptop onder je arm mee te nemen en je hebt al je gegevens bij de hand. Dan moet je er wel rekening mee houden dat je bij iemand of ergens je gebruikersnamen en wachtwoorden hebt gestald van die onnoemelijk vele rekeningen, verzekeringen, contributies, abonnementen en wat al niet, anders kun je nog niet bij je gegevens komen. Zeker als je alleen bent en dit soort dingen bij het ouder worden wat minder interessant gaat vinden moet je daar attent op blijven. Gelukkig houdt mijn zoon zelf ook bij of ik wel regelmatig veranderende wachtwoorden aan hem doorgeef.

Het vluchtkoffertje is voor mij een nostalgische herinnering aan mijn jeugd, een symbool van de zorgen van toen. Het koffertje zelf heb ik nog, er zitten brieven in.

Wat vindt u?

Aletta.